Zaanse Kookzak

#Herbestemmen #Van iets ouds naar iets nieuws #Low tech #Ambacht #Multifunctioneel

Een oud pyjamajasje van katoen wordt de Zaanse Kookzak, een gaar- en warmhoudhoes voor pannen. Hierin gaart het eten langzaam verder zonder gebruik van energie. Eerst het eten op hoog vuur aan de kook brengen, dan direct in de Zaanse Kookzak doen om het gerecht gaar te laten worden. De oorspronkelijke knoopsluiting van de pyjama doet nu ook dienst als sluiting van de Zaanse Kookzak. Het smockwerk en stukken van een versleten dekbed als vulling zorgen voor de combinatie van dichte vezels en luchtopeningen. Dit houdt de warmte van de pan extra goed vast. Als het erg koud is kan de Zaanse Kookzak als extra warme muts tegen ijzige vrieskou op het hoofd worden gedragen.

Zo maak je de Zaanse Kookzak

MAAKTIJD
40 uur

MATERIALEN
• oud pyjamajasje of kledingstuk dat daar op lijkt (zoals een blouse) van katoen, linnen of wol
• garen
• stevig touw, circa 50 cm
• vulling (stukken van een oud dekbed, een oude sjaal of een oude handdoek; hooi of stro kan ook maar deze vulling moet uit de Zaanse Kookzak worden gehaald wanneer die gewassen wordt)

GEREEDSCHAPPEN
naald, spelden, schaar, vingerhoed, rolmes en snijmat, liniaal en potlood


WERKWIJZE

BESCHRIJVING VOLGT