1895 – Guurtje van Twuijver-Kooij

INHOUD

Wie is Guurtje van Twuijver-Kooij?
Hoe zag haar leven er ongeveer uit?
In de kleding van Guurtje uit 1885
Het maakproces van de kleding


Wie is Guurtje van Twuijver-Kooij?

* Geboren op 8 maart 1854, Uitgeest, als dochter van Elbert Kooij en Hillegonda Veenis. Guurtje kwam uit een bemiddelde boerenfamilie.
* Gestorven op 10 januari 1941, Uitgeest (86 jaar).
* Getrouwd op 3 mei 1874 met Pieter van Twuijver, ze was toen 20 jaar oud.
* Guurtje kreeg met Pieter waarschijnlijk acht kinderen, waaronder Sieuwtje, Gerrit (de toekomstige man van Anna van Twuijver-Sint), Stijntje, Hillegonda, Elbert en Trijntje. Twee kinderen overleden op jonge leeftijd.
* Pieter van Twuijver was landman, veehouder, koopman, winkelier en vrachtrijder, voornamelijk in Uitgeest maar ook een poosje in Assendelft, hij stierf in 1946 in Zaandam (94 jaar).
* Guurtje was boerin en bestierde de dagelijkse beslommeringen in het bedrijf. Wekelijks ging zij naar de boerenmarkt voor het verkopen van boter, kaas en allerlei andere zuivel.
* Pieter en Guurtje waren zeker niet onbemiddeld. Ze woonden op mooie plekken en hadden een behoorlijke veestapel. Maar ze waren geen herenboeren. Pieter had bijvoorbeeld geen bestuurlijke functies.
* Guurtje droeg trouw de Zaanse/Westfriese boerendracht, met dagelijks een hul op en op ‘zondagse’ dagen haar kostbare kanten kap met gouden oorijzer.
* Het replicakostuum van Guurtje voor de voormoedergalerij is van het jaar 1895. Ze was toen 41 jaar en had opgroeiende puberkinderen. Ze had ook nog één baby gekregen, die in 1895 inmiddels een peuter was. Modejaponnen hadden in die tijd gigantische pofmouwen. Omdat Guurtje de japon vaker zou hebben willen gedragen (want kleding was duur en dus duurzaam), zijn de pofmouwen afneembaar – eronder zitten standaard laat-negentiende eeuwse mouwen zoals Guurtjes medeboerinnen die graag droegen.
* Guurtje is mijn betovergrootoma.

Hoe zag haar leven er ongeveer uit?


Right time, right place: Guurtje van Twuijver-Kooij woonde in 1890 op de Meldijk in Uitgeest, had een jong kind (dreumes) en ze was boerin (en boerinnen droegen de hul, in tegenstelling tot veel andere vrouwen in het dorp, die al ‘in het haar’ waren). De vrouw links op deze foto uit 1890 is zeer waarschijnlijk Guurtje met haar dochter, staande voor haar huis. En wat zijn die bomen prachtig gesnoeid, ook verderop aan de dijk. Foto: Vereniging Oud Uitgeest.

In de kleding van Guurtje uit 1885


Guurtje op haar mooist in modekostuum van bruine moiré met grote pofmouwen, een kaphoed (kapothoed) en zijden peregrine (schoudermanteltje). In het dagelijks leven droeg Guurtje op haar hoofd een kanten hul en een eenvoudiger japon met kleiner formaat pofmouwen. Met dank aan het Westfries Genootschap, Commissie Kap & Dek, en Lies Smit voor de bruikleen van het antieke tasje en peregrine. Foto: Lisette Bart.

De Westfriese kap, zoals Guurtje die tot op late leeftijd droeg, bestaat uit onder andere een gesteven kanten muts, knotjes van haar, een sluufke of ferronniére op het voorhoofd en een oorijzer met spelden. De kap wordt gezet door expert Hans Verberne uit Schagen.

Het maakproces van de kleding