Sierbanden

#Hergebruik #Nul afval #Naaien #Plantenverf (zie ‘technieken van Zaankogerland’)

Waar de opvallende sierbanden uit de oorspronkelijke Zaanse streekdracht precies hun oorsprong vinden is niet heel erg bekend. Vermoed wordt dat de sierbanden een rage waren in Engeland en dat die mode is overgewaaid naar de Zaanstreek, dwars over het Kanaal heen. Sierbanden zijn een makkelijke en vaak ook goedkope manier om een kostuum op te luisteren, hoewel het voor de achttiende-eeuwse Zaankanters weer niet óp kon qua kostbaarheid (denk bijvoorbeeld aan intensief geborduurde banden van zijde garens).

Vaststaat dat de Zaankogerlanders in 2090 dol zijn op hun sierbanden, die tot grote vreugde van de nuchtere maar even romantische eilanders het nuttige met het aangename verenigen. De sierbanden houden namelijk niet alleen kassekiens en schootjakken gesloten, ze geven tegelijkertijd een persoonlijk accent aan de kleding.

Eenvoudige sierbanden worden door Zaankogerlanders zelfgemaakt van restjes. De meeste sierbanden worden echter gekocht op de lokale lappenmarkt, want de sierband is verreweg het populairste cadeau op het eiland, dat door iedereen aan iedereen wordt gegeven.

De sierbanden worden met sierspelden aan de kleding bevestigd.